Politiken: Hash er farligere end hidtil antaget

Nyheter från Sverige, Europa och världen.

Moderatorer: friggs, Drullper

Användarvisningsbild
Lebowski
Gräsfläckar på knäna
Inlägg: 479
Blev medlem: 2002-05-29 22:22:43
Ort: Dresden

Politiken: Hash er farligere end hidtil antaget

Inlägg av Lebowski » 2007-06-15 9:44:54

http://politiken.dk/indland/article325518.ece

[b]Hash er farligere end hidtil antaget[/b]
[i]Flere store undersøgelser viser, at hash er skyld i psykoser og skizofreni. Op til 1.500 danskere kan være skizofrene, fordi de har røget hash, vurderer overlæge. [/i]

Mange betragter det som harmløst, men hash kan fremkalde både skizofreni, psykose og depression hos unge. Det viser en række store, udenlandske undersøgelser, som psykiater og overlæge på Bispebjerg Hospital Merete Nordentoft har gennemgået, skriver Kristeligt Dagblad.
»Undersøgelserne viser, at hash kan fremkalde psykose og skizofreni hos mennesker, der ikke ville være blevet syge, hvis de ikke havde røget hash«, siger hun og afviser dermed en udbredt forklaring om, at det store sammenfald mellem hashrygning og psykisk sygdom alene skyldes, at folk, der i forvejen er syge, bruger stoffer for at dulme symptomerne.
Alvorligt problem
Den medicinske forklaring kan langtfra forklare overlappet mellem hash og psykisk sygdom.
»Selv når man renser for alt, hvad der tyder på selvmedicinering, viser tallene, at otte til ti procent af alle skizofrene er blevet syge, fordi de har røget hash. Det bliver jo omkring tusind, måske endda 1.500 mennesker, når man regner det sammen i forhold til, hvor mange skizofrene, der findes i Danmark«, fortæller Merete Nordentoft.
»Og så er det altså et meget alvorligt problem«.
Andre undersøgelser viser, at også risikoen for at udvikle depression stiger proportionalt med omfanget af hashrygning. Merete Nordentoft mener, at risikoen er dobbelt så stor for unge, der har et hashmisbrug, som for deres afholdende kammerater.
[ Overgrow the government! ]