SvD: Polis varnar för attitydförändring till narkotika

Nyheter från Sverige, Europa och världen.

Moderatorer: friggs, Drullper

Användarvisningsbild
108
Ganjaman
Inlägg: 1315
Blev medlem: 2003-05-29 13:19:37
Ort: latitud 59
Kontakt:

SvD: Polis varnar för attitydförändring till narkotika

Inlägg av 108 » 2007-06-12 16:47:43

[quote="svd.se"][b][size=25]Polis varnar för attitydförändring till narkotika[/size][/b][b]Cannabisodlingen i Sverige ökar och nu varnar polisen för att ungas attityd till narkotika kan förslappas. "Vi riskerar att få samma slapphänta attityd som i Storbritannien om vi inte tar krafttag mot problemet", säger Johan Nilsson på Rikskriminalpolisen till SvD.se.[/b]

Cannabisodlingarna i Sverige blir allt fler visar en kartläggning som Rikskriminalpolisen har gjort och totalt säljs 25-30 ton i Sverige varje år.

[b]Siffran är tio gånger så[/b] stor som polisens egna beräkningar, mycket på grund av att det odlas mer än vad det importeras visar kartläggningen.

- Smugglingen är inte längre det stora problemet utan den inhemska produktionen som sker både hemma hos folk i mindre skala och i fabriksliknande verksamhet, säger Johan Nilsson, projektledare på Rikskriminalpolisens och ansvarig för kartläggningen till SvD.se.

[b]Nu varnar polisen[/b] för att det ökande omloppet av cannabis kan leda till att ungas inställning till droger liberaliseras.

- Vi riskerar att få samma slapphänta attityd som i Storbritannien om vi inte tar krafttag mot problemet. Det måste upp till ytan så att känslan av acceptans inte etablerar sig bland unga. Då är vi illa ute, säger Jonas Nilsson til SvD.se.

[b]Flera av tillslagen mot [/b] cannabisfabriker har skett i norra Uppland. Så sent som för två veckor sedan avslöjade Uppsalapolisen en stor odling i Tierptrakten. Två personer är gripna misstänkta för grovt narkotikabrott.

- Det var en gårdsfastighet med 15-20 kvadratmeter plantor. Det fanns fläktar, lampor och speciella torkutrymmen så det råder inga tvivel om att det var en ordentlig fabrik, säger Magnus Hänström, polisinspektör vid Uppsalapolisens gatulangningsenhet till SvD.se.

[b]Han tror att narkotikabekämpningen[/b] skulle bli effektivare om man renodlade polisens narkotikarotlar i stället för att samordna den med den vanliga spaningsverksamheten.

- Det vanliga spaningsarbetet kring våldsbrott sker ofta på bekostnad av narkotikabekämpningen och det är synd, säger han till SvD.se.

Magnus Hänström får medhåll av Jonas Nilsson på Rikskriminalpolisen.

- Renodlade narkotikarotlar skulle effektivisera bekämpningen och ge ett tydligare fokus. Det skulle också skicka en tydligare signal till allmänheten, säger han.

[b]Ett annat sätt att få bukt[/b] med den ökande cannabisodlingen i Sverige är att be allmänheten om hjälp. Inom kort planeras en nationell kampanj för att få tips om misstänkta odlare.

- I Storbritannien har det varit effektivt så vi funderar på att göra samma sak.

[b]Vad finns det för tecken som allmänheten ska vara uppmärksam på?[/b]

- Allt från förtäckta fönster till fläktar som går dygnet runt, säger Jonas Nilsson till SvD.se.
[/quote]

Publicerat 12 juni 2007 13:13, Alexandra Hernadi, Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/dynamiskt/stockholm24 ... 782384.asp
OM Shanti, Shanti, Shanti...