Sida 1 av 1

Hjälp med HPS/MH

Postat: 2005-06-12 13:54:34
av Wizz
Jag fick en lampa + ballast från jobbet, den hadde lossnat från taket och några kablar är loss.
Jag har ingen aning vart dom lösa kablarna ska sitta eller hur många W lampan är på.
Jag tog bilder på komponenterna, hoppas någon kan hjälpa mig att koppla den.


Här är själva lampan. Det står inget på lampan, hur vet jag hur många W den ligger på?
Bild

Sockel: den är av porslin, jag köpte en ny sockel E27 och den är av plast, klarar den nya sockeln värmen från lampan?
Bild


Transformatorn: Det är 3st anslutningar men jag ser inte texten så bra. på den översta anslutningen ser jag ingen text alls, på den andra så står det 125W och på den tredje så tror jag att det står 80W.
Bild

Här ser ni resten, ska försöka berätta vart sladarna går.
dom 3 sladdarna som går åt höger går till ström sladden, den blåa kabeln som går uppåt går till sockeln och på sockeln har jag en brun lös kabel, dom 2 st vita ser ni att dom går till den runda grejen (ursäkta mitt bristade ellära) och dom 2 sista kablarna som går ner (brun och grön) är lösa.
Bild

sådär det var väl allt, jag har alltså 3st lösa kablar en från sockeln och 2st i socker biten.
Hoppas att lampan funkar, någon körde på den med en truck =)

//wizz

Postat: 2005-06-12 19:14:31
av Thc-Junkie
Är du säker på att det där är en HPS eller MH ?
För mig ser det ut som en kvicksilver-lampa. Men dom funkar ju också, dock inte lika bra som en HPS eller MH.

Postat: 2005-06-12 22:53:40
av Wizz
Jag tror att det är en MH eller HPS men det är bara gissning.
Någon här som vet vad det är för lampa?

Postat: 2005-06-12 23:03:48
av Andy_the_randy
Tjena.
Vet du i vilken färg lampan lyser??
HPS=gul/orange
MH/kvicksilver=blå/vitt

Om du kan ta en bild i helhets perspektiv så kanske jag kan hjälpa dig med att koppa ihop den..

//Andy

PS. Den där runda grejen kallas för kondensator :lol:

Postat: 2005-06-12 23:34:19
av Knarkkorven
Står det något på lampan och isåfall vad?

Postat: 2005-06-13 4:23:28
av Wizz
har ni läst hela tråden =)
jag skrev att det står inget på lampan, jag vet inte vilka färger den lyser för att jag vet inte hur man kopplar den.
Själva armaturen har jag slängt för att den va sönder och jag tänkte göra en egen reflektor.

ska försöka läsa vad det står för nått på transformatorn, om det kanske hjälper nått.
vågar inte börja testa mig fram.

Postat: 2005-06-13 4:53:24
av Wizz
nu vet jag iaf att det är en kvicksilver lampa.
På transformatorn så står det Helvar E125/80LU 230V.

Postat: 2005-06-13 11:16:19
av Andy_the_randy
Eftersom jag inte har sett någon helhets bild så vet jag inte om det här kommer att hjälpa dig :?
Men så här kopplar man en 70Watts HPS av samma märke som du har på din Kvicksilver lampa.
Bild

Undrar om Kvicksilverlampor använder samma teknik :?

//Andy

PS. Jag vill EJ ha några dumma kommentarer om mitt 'fina' schema :wink:

Postat: 2005-06-13 13:25:11
av Wizz
Tack så mycket för hjälpen, lampan funkade.
Kopplade så som du hadde ritat fast utan tändare då.

Jag har några frågor kvar:

1: kan jag använda min plast sockel eller ska jag köpa en av keramik.
2: på transformatorn så är det 2st kopplingar till lampan 80W och 125W vilken ska jag välja? jag vet ju inte W antalet. just nu har jag kopplat den till 125W

//Wizz

Postat: 2005-06-13 14:24:49
av Andy_the_randy
Wizz skrev:Jag har några frågor kvar:

1: kan jag använda min plast sockel eller ska jag köpa en av keramik.
2: på transformatorn så är det 2st kopplingar till lampan 80W och 125W vilken ska jag välja? jag vet ju inte W antalet. just nu har jag kopplat den till 125W

//Wizz


Svar #1:
Jag rekomenderar dig att köpa en keramik sokel det kostar ju bara typ 30spänn på CO...
Du kan köra med en plast-sokel också men den kan smälta och förstöra din lampa...
du är väl inte så snål så att du inte ensk kan lägga ner 30kr för din lampa :wink:

#2:
Det där var klurigt :?
Det jag vet är ju att man skall koppla in lampan på tranfon där det står motsvarande watt på som det står på lampan...
Där har vi ju ett problem :?

Jag hade nog kört på 125 då lampan troligtvis redan skulle ha exploderat pga för hög volt..eller så kör du helt enkelt slut på lampan snabbare när den är inkopplad på 125Watt..

Hur stor yta var det som den lyste upp??
80W borde inte lysa upp så mycket mer än ca 3m i diameter :?

Så troligtvis är det en 125watts lampa som du har..Dock vågar jag inte lova något :!:

MVH.Andy

Postat: 2005-06-13 14:46:34
av Wizz
30kr det ska nog vara lungt =)

jag blev lite förvånad att lampan lyste så lite men jag körde den bara i c.a 10sec och jag tyckte att den började lysa mer och mer hela tiden.

Jag håller på och skruvar fast komponenterna i en metall låda just nu, kan ta bild när jag är klar.
Vågar jag ha den på 125W? vill helst inte bränna ner lägenheten.

kommer med uppdatering om några minuter.

Postat: 2005-06-13 15:33:54
av Andy_the_randy
Wizz skrev:30kr det ska nog vara lungt =)

jag blev lite förvånad att lampan lyste så lite men jag körde den bara i c.a 10sec och jag tyckte att den började lysa mer och mer hela tiden.

Vågar jag ha den på 125W? vill helst inte bränna ner lägenheten.


Så fungerar alla HID lampor..att det tar ett tag innan de lyser för full styrka..

Jag förstår att du inte vill bränna ner lägenheten :wink:
Om du vågar ha den på 125Watts eller ej är helt och hållet upp till dig själv!

//Andy

Postat: 2005-06-13 15:35:21
av Wizz
jag ska ha lampan till mina kaktusar så att jag kör på 80W för säkerhets skull.

några kablar kvar sen blir det test körning

Postat: 2005-06-13 15:40:31
av Andy_the_randy
Wizz skrev:så att jag kör på 80W för säkerhets skull.


Det var ett smart val :wink:


När du sedan tar en bild av din skapelse så kan du väl lägga typ en tändsticksask brevid som jämförelse??

Postat: 2005-06-13 18:20:23
av Wizz
skall bara pilla klart med lite små detaljer, postar bild i morgon.

Postat: 2005-06-19 13:58:59
av Andy_the_randy
Wizz skrev:skall bara pilla klart med lite små detaljer, postar bild i morgon.


Vad hände med bilden?? :?

Postat: 2005-06-19 17:17:28
av reaper
slut på det roliga på swecan

Postat: 2005-06-22 18:12:52
av Wizz
Nu är jag tillbaka på nätet igen =)
J*vla BBB har varit nere i 3 dagar nu.
Jag ska lägga upp bilderna på polarens server i dag eller i morgon.

Vad händer om jag kopplar det till 125W kopplingen i stället? sprängs lampan då?
vill ju inte ha den på 80W om det är en 125W lampa, det är ju som att köra en bil med bara 1:an och 2:ans växel.

Postat: 2005-06-22 18:38:20
av reaper
Är inte 80W och 125W lampor olika stora? leta upp liknande lampor av samma typ av dom styrkorna på internet och se vilken som matchar din lampa. Annars kanske du kan kika på dom på jobbet lite smidigt sådär.