Hur tar vi cannabisaktivism till högre instans?

Boom shiva!

Moderator: Powerpuffgirl

Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Hur tar vi cannabisaktivism till högre instans?

Inlägg av reaper » 2008-04-24 22:16:26

På intrenet så rasar debatten om legalisering, Bolggar, Forum, Komentarer till tidnings articklar osv. Men "normal" massmedia är ganska så tyst. Det va vist något på SVT nyligen som tydligen inte blev så lyckad. Men känner man till i parti topparna att vi blir fler och fler som vill ha ett vettigt och lagligt alternativ till alcoholen? Att det är något som dom kan locka väljare på.

Vist jag gillar idén med operation OwerGrow, och det är ett bra sett att dra uppmärksamheten till cannabisen. Men var blir nästa fas? För att få till en legaliering behövs igentligen två saker. Det första är folkligt stöd, det är de viktigaste. Samt en bra modell (system) för hur haldeln med cannabis ska hanteras.

För att få folkligt stöd, så behövs någon som tar debatten med Björn Frejers &co. Visa på att Gateway teorierna om cannabis inte stämmer, och alcoholen, om någon, är boven idramat. Folk som outar sej och säger "jag röker cannabis men är snäll endå" (okså en bra idé, som jag gillar skarpt, uppkomm här på forumet (inte av mej)), som är snälla produtktiva och städade invånare av detta land. För att visa på de som den offentliga debbatören säger stämmer. Visa att vi finns och att vi håller os till cannabisen helt enket. Och att cannabis inte leder till plattans missär. Det är okså viktigt att trycka på att vi är för en kontrolerad försäljning av cannabis, därför ska den vara legal. Att vi inte vill att ungdommar ska röka, därför ska den vara legal. Att missbruk ska bekämpas med fungerande metoder, därför ska den vara legal. Ni fattar säkert poengen.

Jag själv hadde ett jobb som jag hatade, ett jobb med obefintliga kariärsmöjligheter, när jag började med cannabisen, Nu sju år senare har jag en lovande kariär som väntar, knappast en neggativ utväcklingt. Jag anser tillochmed att jag är mer produktiv när jag är påvekad av örten då tankarna flödar bättre, och lösningarna på de problem jag har liksom bara flyter upp till ytan, och lyser likt frigolit bitar mot mörkt insjövatten. Dom flästa i min omgivning hadde med största säkerhet blivigt vädligt förvånade om dom fick reda på att jag röker på.

Nu har vi behandlat varför, nu gäller de att trycka på hur det ska genom föras. Kpoiera holland raktav eller ska vi hitta på en liknade modell? Personligen så gillar jag coffieshop systemet, det känns som budtendern, och ägaren förstället har ett intresse för örten och des olika kulturer. Eller ska vi ha en hörna på systembolaget, eller en helt ny kedja som bara syslar med cannabisen. Hur ska cannabis komma till sverige, 100% inhemsk tillvrkning uppbyggt av små och medel stora odlare, eller ska vi köpa från de cannabis produserande länderna?

Personligen hadde jag gärna sett ett system av de först nämda, små oldare, låginkomsttagare, studenter och personer mällan jobb som drygar ut de lilla de får i kuveret varje månad. Detta säljs sen till en statlig mällanhand, en entusiast som kan bedömma kvaltén. Dessutom så är priset satt så att de han betalar så är inkomstskatt och socialavgifter redan dragna, precis som vilken lön som hälst. Coffiechopparna och/eller bolaget får sen köpa produkten av denna mällanhand för samma pris som odlaren fick, skatteintekterna är säkert tillräckliga för att det endå ska vara lönsamt för staten att bedriva en sådan verkamhet.

Frågan om legalt cannabis bruk känns som den aldrig har varigt hetare, halva internet puttrar och kokar känndet som vissa dagar. Det känns som tiden skulle kunna vara mogen till att försöka lyfta det en nivå.

Har vi några gröna jonalister på dom stora tidningarna, och hur hittar vi dom i så fall? Samma sak gäller för rixdags män. 10% har någon gång tagigt droger det senaste året, gäller även det våra riksdagsmän(och kvinnor). Det är ju trorts allt meningen att det styrande organet i en demokrati ska spegla befolkningen. Vilke med ekonomiska muskler är villiga att sponsra en legaiersings kampanj på bred front? Vilka mer än cannabis användarna är gangnade av en leglisering? Är det någon som kan statds ekonomi här som har räknat på hur mycke mer pengar sam hället skulle kunna få till vård, skola, omsorg? Hadde sjuksköterskorna sluppigt att streka om cannabisen vore laglig?

Som ni märker så blir de mycke frågor här på slutet, så jag lämnar över ordet till nästa talare.
Användarvisningsbild
anybodysmoker
Ganjaman
Inlägg: 1767
Blev medlem: 2004-11-18 23:49:38

Inlägg av anybodysmoker » 2008-04-25 8:18:29

Du har bra frågor och funderingar.. jag har lite mer funderingar..

Problemet med cannabis är att folk tror den är så farlig. Jag har personligen slutat dricka öl och sprit för att det skadar min kropp mer. Sen tycker jag det är diskriminering att inte tillåta oss som vill röka cannabis att röka cannabis - eftersom vi inte skadar någon förutom oss själva. Dessutom klarar de flesta av oss våra livet och jobb väldigt bra.

Sidor som t.ex. www.LegaliseraCannabis.com är bra som samlar stöd i form av en lista på namn. Tänk den dagen det är 10 000namn, eller ännu mer.

Jag tror det är något sådant vi ska gå efter, sen fortsätta göra det vi gör, project overgrow etc. Om alla bara utför lite aktivism hela tiden och sprider hemsideadresser så kommer sanningen sakta men säkert komma fram.

Jag själv som är entreprenör kommer när jag har gott om pengar att lobba för en legalisernig, skänka pengar till aktivism och trycka reklamblad etc.

Framtiden ÄR vår! :D

Jag tror också på ett coffeshop system... Hela cannabis industrin är och när den blir laglig blir den enorm. Det är mycket pengar i omlopp, och ska de gå till en svart marknad så gynnar vi kriminalitet. Att legalisera tar kontrollen tillbaks till medborgarna och samhället, vilket betyder att vi får mer pengar in i samhället så det utvecklas.
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-04-25 21:44:47

Sant som du säger anybodysmoker.

Aktivsism är bra, och nödvändig. Men politiker är som alla andra, lata. Dom vill inte själva jobba fram ett bra förslag, dom vill få ett bra förslag som dom kan ta ställning till. Tyvärr så är den politiska situationen sån att det handlar egntligen om två saker: Antingen beholla makten, eller att vinna den. Således så sträcker sej deras program sällan lngre än till nästa val.

Grejen är den att jag är van vid att jobba intressepolitiskt inom ett handikappsförbund. Vi har kommigt ortoligt långt de senaste 10 åren, Många av de saker vi hadde på agendan är nu genomförda och självklara. Även fast många avdom som var med å arbetade fram den inte själva riktigt trodde på att vi skulle få igenom det. Handlingplanen är viktig alltså! Den visar "att detta är vi, och vi vill detta efter som det blir mycke bättre då". Samt att menniskor som kommer med en handlingplan, och bra och solida argumet för den tas på mycke större allvar. Det är inte lika lätt att "fnysa" bort os då.

Nu är det en helt annan sak att få till en legalisering, efter som att politikerna måste erkänna att de hadde fel i alla dessa år. Även detta går att bemöta med argumet som: 10% av sevenskar har anvent sej av illigala droger de senast året. Ska vi sätta ca 900 000 i fengelse bara för det? och vad hadde de kostat skattebetalarna isåfall?

Det är viktigt att inte glömma att det är vi, medborgarna, som har den sanna makten.


Allt för denna gång. Pice out!
Användarvisningsbild
Unkas
Ganjaman
Inlägg: 1128
Blev medlem: 2003-05-12 19:49:41
Ort: Lysr

Inlägg av Unkas » 2008-04-27 6:56:03

[quote]Hur tar vi cannabisaktivism till höre instans?[/quote]Få till ett fungerande NORMAL genom att öppna upp och göra det möjligt för externt folk att bli involverade.
[color=indigo][b]...::: Skogsrave!! :::...[/b][/color]
Användarvisningsbild
Puffpuff
pass...
Inlägg: 421
Blev medlem: 2007-11-02 1:08:35

Inlägg av Puffpuff » 2008-04-27 14:29:07

[quote="Unkas"][quote]Hur tar vi cannabisaktivism till höre instans?[/quote]Få till ett fungerande NORMAL genom att öppna upp och göra det möjligt för externt folk att bli involverade.[/quote]

Det var väll så NORMAL fungerade? man kunde som 'extern' individ investera pengar eller delta som aktivist. Men jag förstår att de inte funkar.
För få vill delta i något som kan förstöra bilden av sig själv i ögonen på ett land med dissfunktionel narkotika politik och ett hat mot dom som brukar.
Jag beundrar dom som vågar, och det är dom som kan göra stor skillnad.
Det blir svårare och svårare att bevara sin anonymitet i dagens samhälle när Ip kan spåras, folk har mobiler och filmar varandra i smyg osv.
Känns som medias jobb är ju att hänga ut människor som har avikande åsikter.
Först när debatten tar fart kommer jag våga dela med mig av mina åsikter IRL för att välja sida i debatten. Man vill ju inte förlora en debatt eller hur :) för det kommer dom som som hatar göra, finns ju inga vettiga motargument som håller när faktan läggs fram på bordet och myterna tappar värde.

Om man fick förstasidorna på några stora tidningar som skulle gå ut med riktig fakta och motbevisa myterna tror jag de skulle sätta fart på debatten och få trångsynta att inse. Om dom inte tror på det som står kommer dom söka information som motbevisar oss, och då kommer dom till de slutsattser vi har känt till länge nu. För det känns som att svensson tar sina åsikter rakt ifrån de som står i tidningarna och sägs på tv i dagens läge.
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-04-27 23:28:20

[quote]Om man fick förstasidorna på några stora tidningar som skulle gå ut med riktig fakta och motbevisa myterna tror jag de skulle sätta fart på debatten och få trångsynta att inse. Om dom inte tror på det som står kommer dom söka information som motbevisar oss, och då kommer dom till de slutsattser vi har känt till länge nu. För det känns som att svensson tar sina åsikter rakt ifrån de som står i tidningarna och sägs på tv i dagens läge.[/quote]

Ingen användare här som jobbar på en tidning, eller t.o.m. i tv, som kan tänka sej att göra något. Jag tor att en cannabis-possetiv artikel, eller tv program skulle göra så debatten tar hus-i-h-vete. Att fler skulle våga outa sej som rökare, och ta debbaten.

Kanske någon som har kunskaperna om hur man gör en dokumäntär, och sen sprida den på youtube kanske? (kanske inte medians fin fum, men den kanska leder till alrtiklar odyl) Sidan cannabisera ledde till en ganska lyckad artickel i lokalpressen http://www.blt.se/nyheter/olofstrom/can ... net(481962).gm
Klipp och klistra länken, paranteser och allt!

Den optimala drömmen hadde ju varigt om {pluss} Svärker slängde sveriges narkotika politik i den röda tunnan. Men de är ju inte riktigt de programet handlar om, man de hadde varigt coolt 8)
Användarvisningsbild
Puffpuff
pass...
Inlägg: 421
Blev medlem: 2007-11-02 1:08:35

Inlägg av Puffpuff » 2008-04-28 0:37:06

[quote="squall"]
Den optimala drömmen hadde ju varigt om {pluss} Svärker slängde sveriges narkotika politik i den röda tunnan. Men de är ju inte riktigt de programet handlar om, man de hadde varigt coolt 8)[/quote]
Haha aa de hadde varit kungligt, och det skulle få många att ramla ur soffan pga haka för nära marken.

Nu kallar sängen, peace out!
highlander
Nyfrälst och hög
Inlägg: 68
Blev medlem: 2008-02-04 22:58:24

Inlägg av highlander » 2008-04-28 1:03:40

Baby steps. Tycker det är bättre att verka för en avkriminalisering, en legalisering är tyvärr ett altför stort förändring med tanke på hur negativt gemene man ser på dödsdrogen. Det vore lättare att arbumentera fram i dagens Sverige..
Användarvisningsbild
Koi
Garderobssnille
Inlägg: 602
Blev medlem: 2007-06-26 0:09:44
Ort: Tellus

Inlägg av Koi » 2008-04-28 16:33:13

Jag tror fortfarande på en NORMAL liknande organisation, om inte ett nytt NORMAL. Detta tillsammans med gräsrotsaktivism, och insändare och debatter. Självklart kommer detta leda till fler mindre och självständiga grupper, både radikala och motsatsen till det.

NORMAL föll väl på att styrelsen (?) var för inaktiv, och anonym. Ingen allmän medlemsrekrytering heller, eller aktivism som engagerar fler att agera, förutom GMM varje år.
Det som behövs är en aktiv organisation som kan informera oss intresserade om vad de sysslar med, vad vi kan göra själva och så vidare.
Anonymt eller inte spelar ingen roll för mig till en början.
Bara det finns chans att delta för alla, om det så är genom klisterlappar, eller ekonomiskt. För mig kvittar det.

Vi behöver locka fram våra vänner ur sina skogar och hålor!
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-04-28 19:51:09

[quote="highlander"]Baby steps. Tycker det är bättre att verka för en avkriminalisering, en legalisering är tyvärr ett altför stort förändring med tanke på hur negativt gemene man ser på dödsdrogen. Det vore lättare att arbumentera fram i dagens Sverige..[/quote]

Om du frågar mej så tycker jag att synen på cannabis har förendrats radikalt på kanske bara 2 år. Kolla bara på hur debatten gick om articklen i BLT som jag länkade till i min förra post, Denna gången så var det propaganda förespråkaren som stötte på pratrull =

Själv klart så är det extremt viktigt att ha någon form av organiation, problemet är ju de att måna är rädda att farbror blå ska komma och hälsa på om man outar sej som cannabisförespråkare.

Nåon som har koll på om det finns lagar mot sånt aggerande från polis, och åklagare?

Har kollat på NORMAL:s sida vid ett antal tillfällen, men tyckt att det är lite lite aktivitet från deras sida, har okså för mej att jag läst någonstans att dom har problem med styrelsen. Ingen som har koll på vad som igentligen har hänt?
Användarvisningsbild
anybodysmoker
Ganjaman
Inlägg: 1767
Blev medlem: 2004-11-18 23:49:38

Inlägg av anybodysmoker » 2008-04-28 20:55:48

[b]Allting[/b] handlar om [b]kunskap[/b]. Jag har lärt mig att kunna allting kring cannabis, riskerna osv. Jag har lärt mig rättfärdiga mitt bruk i ett synsätt som gynnar samhället.

Polisen, om de tar mig, skadar indirekt samhället. Det jag gör gynnar samhället mer än vad en liten gris någonsin kan göra (oj, nu kanske de blir upprörda för att jag använder smeknamn.. Men jag slåss iaf inte med batong.).

En liten gris är inte en riktig polis. En riktig polis är de poliser som är äkta människor dvs de som faktiskt har känslor för andra människor utan fördomar.

Cannabis har som squall säger blivit mer och mer accepterat på senaste 2 åren.

Det är väldigt sant, allting har på senaste tiden börjat eskalera åt olika håll.

* Ekonomin

* Bensin priser

* Mat priser

* Valutan (Dollarn)

* Tillväxten (EU)

* Global Uppvärming / Miljömedvetenhet

Plus att det faktiskt pågår krig nere i Irak. KRIG. Samt att de konstant försöker få själv att bomba Iran.

Jag ser enorma förändringar som kommer ske i vårt samhälle. Cannabis blir snart lagligt. Ekonomiska systemet reformeras, falska politiker får sin dom likt Saddam.

Det roliga är att jag förstår det eftersom jag är en helt vanlig medelsvensson som [b]kritiskt [/b]ifrågasatt allting och ständigt reflekterat över saker och ting. Ända sedan jag var barn.

Sidor som denna och andra som stödjer legalisering och som pratar om det, de är en stor bidragande faktor.

Internet i säg är en bidragande faktor.

Man brukar ju säga att historien upperpar sig själv.. Jag trodde på det men när jag verkligen på djupt plan förstod hur.. Jävlar vilken aha upplevelse. Och jävlar vilken omväxlande syn :D

Dagens teknologi och sätt att kommunicera slår all den kända historia vi har. Aldrig förr har vi varit så nära varandra, men ändå så polariserade.

Alla människor vill bli fria, och alla strävar efter individuell frihet, så frihet är oundvikligt.

"Vadå, jag är fri"

Asså? Har du tid att göra det du drömmer om? Att få röka en spliff när du promenerar? Är du fri att ha lika mycket pengar som t.ex. Reinfeltd. Har du råd att köpa alla tjänster som de rika kan göra? Sliter aktiehandlaren lika mycket som elektrikern, vem är friast om vi ser till saker och ting att unna sig? Välmående, lyx osv. Vem är viktigast för samhället?

Det är enkel matematik som gäller i slutändan, 1+1 = 2.

Sanna mina ord, vi kommer få det bättre – så länge vi söker, eftersträvar och lever för det.

Som entreprenör säger jag:

ANVÄND DIN HJÄRNA! Kom på bra saker, get high och låt idéer komma till dig, skriv ner dem! Med ord, bilder eller vad du kan och känner för. Eller prata in dem på en diktafon!

Idéer är sånt som leder till förändring, bara denna tråden har gett mig enorm mycket idéer och framförallt insikter. Så jag tackar er alla :)

But remember, anybodysmoker is always grateful.

Peace!
Användarvisningsbild
Koi
Garderobssnille
Inlägg: 602
Blev medlem: 2007-06-26 0:09:44
Ort: Tellus

Inlägg av Koi » 2008-04-28 21:32:58

Squall, Gammal_Christianit var ju ordförande, PM:a henne om hon inte läser tråden och svarar dig här.

Annars kan jag bara hålla med anybodysmoker. Jag kan dessutom se en parallell mellan åsikterna för en nolltolerans av droger och tron på kreationsteorin.
Grov generalisering, dock sant.
Användarvisningsbild
Trestor
Trollgubbe
Inlägg: 6483
Blev medlem: 2002-05-12 19:11:11
Ort: Vildmarken

Inlägg av Trestor » 2008-04-29 8:09:21

[quote="Unkas"][quote]Hur tar vi cannabisaktivism till höre instans?[/quote]Få till ett fungerande NORMAL genom att öppna upp och göra det möjligt för externt folk att bli involverade.[/quote]

Det är fullt möjligt, skicka ett mail till [email protected] om du vill bli medlem, ingå i den nya styrelsen eller bli vice ordförande :)

[quote]Har kollat på NORMAL:s sida vid ett antal tillfällen, men tyckt att det är lite lite aktivitet från deras sida, har okså för mej att jag läst någonstans att dom har problem med styrelsen. Ingen som har koll på vad som igentligen har hänt?[/quote]

Precis vad som står skrivet på hemsidan. Främsta problemet var för få engagerade och de som var engagerade kunde inte bidra med tillräckligt mycket tid och energi för att hålla organisationen fungerande. Sedan var det mindre problem som till slut blev droppen som fick bli organisationens avslutande.
Blessed be.
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-06 19:19:35

Har mailat till NORMAL precis, just nu så är de tid som även är problemet från min sida. Men jag aggerar gärna bollplank!
greensymphony
Gräsfläckar på knäna
Inlägg: 444
Blev medlem: 2008-03-23 16:22:14
Ort: Fr
Kontakt:

Inlägg av greensymphony » 2008-05-13 20:39:59

Jag håller med dig till 100% squall! Go baby go.
Du har greensymphony på din sida.

fridens.
Användarvisningsbild
Helghampa
Småodlare
Inlägg: 209
Blev medlem: 2006-04-04 10:18:02

Inlägg av Helghampa » 2008-05-15 19:39:41

För att nå framgång måste vi enas om en strategi och stå fast vid den, även ifall det blir kallt och blåsigt. Det finns säker många samhällsvetare som vet bättre än mig hur man får till stånd förändringar i samhället, men en grundstrategi är väl att hitta/skapa problem som den önskade förändringen löser.

Vi får inte vara rädda att använda metoder som många kanske uppfattar som etiskt och/eller moraliskt tveksamma, vi kan inte komma till hockeymatchen klädda för beachvolley, hur gärna vi än skulle vilja, för vi skulle inte ha en chans. Motståndarsidan använder ju alla medel som står till buds, inklusive våld och tvång, men främst är det väl lögner som hela strategin bygger på. Det är viktigt att tänka på för det säger oss att motståndaren är ointresserad av sanningen och meningslös att direkt försöka påverka. Vi ska alltså övertala Svenne & Gittan Banan att bli fly förbannade på regeringen för den nuvarande narkotikapolitiken.

Eftersom det inte är särskilt gångbart att lösa problem med rusämnen så får vi hitta andra saker att skjuta på. Energi- och klimatproblem (verkliga, konstruerade och inbillade) får ju mycket uppmärksamhet nu, t ex. Vi kan skapa organisationer som arbetar för användning av hampa i tillverkning av bränsle, utöver att stödja de som redan finns så klart. Vi kan berätta hur fantastiskt mycket billigare bensinen skulle bli, om bara regeringen ändrade lagen, etc...

Läkemedelshampa är en annan klar ingång. Kolla Kalifornien, där fick man igenom lagen med 2%-enheters marginal. Idag, drygt tio år senare, visar undersökningar att 80% av Kaliforniens röstberättigade invånare är för en legalisering!

Det räcker med att få cb godkänt för en sjukdom, det bryter en princip, sen är det bara att lägga fram vetenskapliga underlag för resten. Det går eftersom det är en nämnd som godkänner medicin, det kräver ingen lagändring... och det är naturligtvis här det största skälet finns till varför sjuka kastas i fängelse i Sverige, man vet vad som händer om man väl öppnar lite på kranen.

Nu finns ju flera MS-patienter i Sverige som har Sativex på licens, det borde gå att använda som en hävstång... Tänk om man kunde få kontakt med en av dessa och få den att ställa upp på en intervju. Det skulle vara bra propaganda, tror jag.

Några lösa tankar bara, och det är väl det som är det STORA problemet med oss legaliseringsförespråkare :roll: .

/H
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-16 11:54:01

[quote]För att nå framgång måste vi enas om en strategi och stå fast vid den, även ifall det blir kallt och blåsigt. Det finns säker många samhällsvetare som vet bättre än mig hur man får till stånd förändringar i samhället, men en grundstrategi är väl att hitta/skapa problem som den önskade förändringen löser. [/quote]

Ett sätt att få fram de problemen som förbudet skapar är att vi här på SWECAN berättar vad vi har råkat ut för, och inte bara de som polisen har ställt till med. Vet T.ex att ungdomar i gymnasiet nekas utbildning pga CB bruk, och det är verkligen inte bra. Tror att alla här har råkat ut för sociala svårigheter, som helt enkelt har skapats av förbudet (propagandan).

En annan metod är att räkna på det, hur mycke kostar de samhället att uppräthålla förbudet, och vad blir den summan omvandlat i vårdplatser, lärare, böcker till skolan osv. (fengelse kostnader ska ingå här)

[quote]Vi får inte vara rädda att använda metoder som många kanske uppfattar som etiskt och/eller moraliskt tveksamma, vi kan inte komma till hockeymatchen klädda för beachvolley, hur gärna vi än skulle vilja, för vi skulle inte ha en chans. Motståndarsidan använder ju alla medel som står till buds, inklusive våld och tvång, men främst är det väl lögner som hela strategin bygger på. Det är viktigt att tänka på för det säger oss att motståndaren är ointresserad av sanningen och meningslös att direkt försöka påverka. Vi ska alltså övertala Svenne & Gittan Banan att bli fly förbannade på regeringen för den nuvarande narkotikapolitiken.[/quote]

Absolut! Tror inte att vi någonsin kommer att kunna övertyga politikerna, poliserna och liknade. Det är folket som vi ska lägga krutet på, det är dom som måste se fördelarna med legalt CB. Tror att nästan alla känner någon som röker, men "kalle" eller "Lisa" är ju inga knarkare tänker dom. "kalle/Lisa" klarar ju av att leva ett ordnat liv. Detta är kanske något som vi kan spela på.

[quote]Eftersom det inte är särskilt gångbart att lösa problem med rusämnen så får vi hitta andra saker att skjuta på. Energi- och klimatproblem (verkliga, konstruerade och inbillade) får ju mycket uppmärksamhet nu, t ex. Vi kan skapa organisationer som arbetar för användning av hampa i tillverkning av bränsle, utöver att stödja de som redan finns så klart. Vi kan berätta hur fantastiskt mycket billigare bensinen skulle bli, om bara regeringen ändrade lagen, etc... [/quote]

Måste nog säga att du blanda äpplen och päron här.
Vist är hampa bra till så mycke mer än reptillverkning, och det är verkligen en intressant energi gröda, både att koka etanol på och att pressa till pellets för villan. Men den debatten har tyvärr (inte som jag ser det) inte mycke med legalisering om ett rusmedel att göra.

Där imot så ska vi peka på att voldsproblemen kopplade till alcoholen kan stävjas om cannabis legaliseras. Att det är bättre om vissa (dom som blir våldsamma) röker istället för att dricka, och att dom inte genom lag tvingas till något så destruktivt.

[quote]Läkemedelshampa är en annan klar ingång. Kolla Kalifornien, där fick man igenom lagen med 2%-enheters marginal. Idag, drygt tio år senare, visar undersökningar att 80% av Kaliforniens röstberättigade invånare är för en legalisering!

Det räcker med att få cb godkänt för en sjukdom, det bryter en princip, sen är det bara att lägga fram vetenskapliga underlag för resten. Det går eftersom det är en nämnd som godkänner medicin, det kräver ingen lagändring... och det är naturligtvis här det största skälet finns till varför sjuka kastas i fängelse i Sverige, man vet vad som händer om man väl öppnar lite på kranen.

Nu finns ju flera MS-patienter i Sverige som har Sativex på licens, det borde gå att använda som en hävstång... Tänk om man kunde få kontakt med en av dessa och få den att ställa upp på en intervju. Det skulle vara bra propaganda, tror jag. [/quote]

Är turminator-staten på väg att följa Denver mån tro?

Tycker att CB som läkemedel, och som rusmedel är två vitt skilda debatter. Men blir de lagligt som medicin så är det en viktig prinsip som bryts. Tror att många svenskar är för medicinsk användning redan idag. Problemet är att om sjuka outar sej så kastas dom i finkan. Detta är kanske något som man skulle kunna få till en ändring på, med demokratin i fokus. Då demokratin, om den ska fungera, är beroende av en nyanserad debatt

Måste erkänna att jag inte känner till savitex, men jag misstänker att det är THC basseat läkmedel. Faran med det är att svnsson kanske tycker ja men kan vi framställa det på syntetisk väg så behöver man ju inte ha CB legalt. Om man inte okså här kan peka på de ekonomiska, hur samhället sparar massa pengar på om MS-sjuka odlade sin egen medicin


En annan metod är att titta bakåt i tiden, nämligen på underlaget till beslutet att kriminalisera CB. Är beslutet grundat på felaktiga orsaker, forsknings raporter. Det kan ju bli lite svettigt för etabliemanget att försvara ett förbud som visar sej vara grundart på felaktig fakta, och rena löngner...
Användarvisningsbild
Helghampa
Småodlare
Inlägg: 209
Blev medlem: 2006-04-04 10:18:02

Inlägg av Helghampa » 2008-05-16 13:53:44

Jag inser naturligtvis att frågan om läkemedelshampa och industrihampa skiljer sig både från varandra och från frågan om rekreationshampa, jag menar att vi måste attackera på alla fronter - det gör ju motståndarna.

För att förändra attityder måste vi vänja folk vid cb och genom att exponera så många goda sidor som möjligt av marijuana bidrar vi till det.
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-16 14:23:41

[quote="anybodysmoker"]
Jag tror också på ett coffeshop system... Hela cannabis industrin är och när den blir laglig blir den enorm. Det är mycket pengar i omlopp, och ska de gå till en svart marknad så gynnar vi kriminalitet. Att legalisera tar kontrollen tillbaks till medborgarna och samhället, vilket betyder att vi får mer pengar in i samhället så det utvecklas.[/quote]

Jag skulle aldrig vilja se staten ta hand om försäljning av CB. Det hade blivit monopol på varan á la Systembolaget, och priserna hade varit skyhöga. Om det blir lagligt ska alla få odla, kanske inte sälja, men åtminstone för eget bruk. Det enda problemet då hade varit att "oskyldiga barn" hade kunnat få tag på substansesn. Men som sagt, monopol är inte bra för något, och insmugglingen genom Europa hade fortsatt. Håller du med?

En värdefull läxa att lära kan vi dra från den amerikanska prohibtionen på 1920-talet. När alkohol förbjöds fyrdubblades konumptionen. Alkohol flödde fritt in från Kanada och Västindien. Du måste göra staten till åtlöje, visa att de inte har kontroll, och då, och endast då, i skräck att de kommer "förlora ansikte/auktoritet" kommer de legalisera. Genom debatter och försök att övertala kommer vi inte komma långt, då alltför många svenssons är djupt inskränkta i skrämslepropaganda.
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-16 15:04:11

[quote="Helghampa"]Jag inser naturligtvis att frågan om läkemedelshampa och industrihampa skiljer sig både från varandra och från frågan om rekreationshampa, jag menar att vi måste attackera på alla fronter - det gör ju motståndarna.

För att förändra attityder måste vi vänja folk vid cb och genom att exponera så många goda sidor som möjligt av marijuana bidrar vi till det.[/quote]

Självklart så ska vi attakera på en bredfront. Men faran med det är att lätt blir luddigt om vad vi vill få fram, för åhöraren.
Det jag merar är att man ska ta rätt debatt i rätt forum, är de energi som debbateras, så ska man inte blanda in bruk för medicinsk, eller nöje. Tycker inte häller att man ska dra paralleler till vad man kan göra mer fibrerna om man talar legalisering.
Tror att det blir lätt att svensson tycker att vi bara vill bli höga utan att bekymra oss för polisen, och så går argumenten förlorade.

Hoppas att ni hänger med på vad jag menar här :wink:

[quote]Jag skulle aldrig vilja se staten ta hand om försäljning av CB. Det hade blivit monopol på varan á la Systembolaget, och priserna hade varit skyhöga. Om det blir lagligt ska alla få odla, kanske inte sälja, men åtminstone för eget bruk. Det enda problemet då hade varit att "oskyldiga barn" hade kunnat få tag på substansesn. Men som sagt, monopol är inte bra för något, och insmugglingen genom Europa hade fortsatt. Håller du med? [/quote]

Vist sa priserna ligga så, så att det inte är lönsamt för den orginerade brottsligheten att fortsätta sälja CB.

Skulle vara intressant att veta vad du tycker om min modell.

[quote]
Squall:
Personligen hadde jag gärna sett ett system av de förstnämda, små oldare, T.ex låginkomsttagare, studenter och personer mällan jobb som drygar ut de lilla de får i kuveret varje månad, genom att odla cannabis. Detta säljs sen till en statlig mällanhand, en entusiast som kan bedömma kvaltén. Dessutom så är priset satt så att de han betalar så är inkomstskatt och socialavgifter redan dragna, precis som vilken lön som hälst. Coffiechopparna och/eller bolaget får sen köpa produkten av denna mällanhand för samma pris som odlaren fick, skatteintekterna är säkert tillräckliga för att det endå ska vara lönsamt för staten att bedriva en sådan verkamhet, trots att mällanhanden inte får något extra påslag.

[edit]
OBS! jag rättade till och förtydligade lite [/quote][quote]En värdefull läxa att lära kan vi dra från den amerikanska prohibtionen på 1920-talet. När alkohol förbjöds fyrdubblades konumptionen. Alkohol flödde fritt in från Kanada och Västindien. Du måste göra staten till åtlöje, visa att de inte har kontroll, och då, och endast då, i skräck att de kommer "förlora ansikte/auktoritet" kommer de legalisera. Genom debatter och försök att övertala kommer vi inte komma långt, då alltför många svenssons är djupt inskränkta i skrämslepropaganda.[/quote]

En möjlig väg att gå, men de var ju inte så länge senan som staten, och polisen förlorade sitt ansende, när dom kom på att det fans 10 ggr. mer cannabis i omlopp än vad dom trodde. Lösning? Mer resurser! -staten.

Men man kanske kunde spela på detta kortet på något vis, för så vitt som jag förstår så har dom inte ändrat siffrorna över hur många prosent som röker. Stadig på 0.6% om jag inte mins galet, medans siffran kanske borde ligga på runt 6%. 6% ganska många röster det... :wink:
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-16 15:37:36

Din modell presenterar en del problem Squall:
För det första tycker jag inte att man ska odla för sin egen vinst. Och man ska låta vissa grupper odla bara för att... Det hade inte blitt rättvist och reformer skulle snart krävas. Jag kan ge ett exempel:
En ung kille på 27 år har riktigt låg lön och får därför odla lite som ska säljas i sämhället. Allt ska beskattas och han tror att han kan få kakans alla delar, och därigenom tjäna ett par extra slantar (kan bli mycket på långt sikt), genom att inte deklarera sin skörd utan säljer ca 70% till sina polare.
Vad har vi då för resultat? Ett brott begås, staten känner sig lurad och utnyttjad (detta kan absolut inte leda till något gott). Min poäng är att inte låta privatpersoner sammarbeta med staten för allas vinst, antingen blir det total legalisering och alla odlar och säljer till priser de själv sättet, kapitalismens under, eller ett kaos som slutar i fiasko, om inte värre.

MVH koral
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-16 16:52:49

Tror att de blev ett missförstond, jag menar att alla får odla enligt min modell, men dom som är mäst hjälpa av det är dom grupperna som jag nämde.

Jo jag är medveten om att oldaren kan sälja svart, moroten till att detta inte sker, är just att det tas upp som hans eller hennes inkomst, något som t.ex A-kassan och pentionen bygger på. Normalt sett så är vi väldigt solidariska mot staten här i sverige, tv-lisensn (en åkomma sen svunna tider) har ju fått menistrar avsatta.

Själva poengen med min modell är att staten uppräthåller ett vist mått av kontroll, något som den svenska staten är sten-kåt på. Det är ju inte särskilt sällan, tyvärr, som man hör politiker tala om självbestämmandet som om det vore en illution. (någon som har koll på om sjlälvbestämmandet på något vis är med i grundlagen?) Men det är ju klart vi har ju minimalt självbestämmande okså. Allrahälst så vill jag ändra på detta okså.

[quote]För det första tycker jag inte att man ska odla för sin egen vinst.[/quote]

Det här gav mej en intressant tanke. En penga-fri cannabis handel, där odlarna (dom enda med privilegiet att röka) helt enket bytte frön, buds sins imällan. Samma problem med "svart" handel, men endå en kul idé :)

Hur hadde du, koral, viljat att en legal handel med CB skulle ha sett ut?
MVH Squall
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-17 14:19:13

För att vara ärlig har jag ingen riktigt lösning till problemet. Det är ett oerhört känsligt ämne och inget system hade blivit perfekt.
Det bästa jag kan tänka ut i skrivande stund är att småföretag (med särskild licens) säljer bud till sitt eget pris, de kan skaffa sina egna leverantörer, allt från statliga odlingar till privatpersoner. För att inte skapa en viss orättvisa ska alla få odla för eget bruk (eller sälja till ovan nämnda företag). För att förenkla köpet av frön kan man öppna seedbanks lite här och var. Kanse sådanna apparater som man tryckte tuggummi ur som barn. Lägg in en tia, få 10 frön... :P
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-17 15:15:52

Gillar din idé koral!
Enda igentliga faran som jag ser är just priset. Priserna måste hamna på en lägre nivå än på vad dom ligger på idag, om vi ska få bukt med den svarta marknaden.

Va inne och snokade i en annan tråd ( http://www.swecan.org/modules.php?name= ... ic&t=42392) som länkar till anti-orgenisationer, och på cannabisdotcom ( http://cannabisdotcom.blogg.se/ ) så hittade jag en trevlig nyhet :) vet inte om det har skrivigts om det tidigare här på forumet.

[quote]Norsk Filmfond satsar 10,5 miljoner på produktion av film för legalisering av hasch

Undrar vad norska skattebetalare anser om att Norsk Filmfond satsar 10,5 miljoner på en film som klart tar ställning för legalisering av hasch?

Filmen, Den siste revejakta, beräknas ha premiär i augusti nästa år.

Förutom att det är en film om vänskap så är det helt klart en pro-haschfilm för legalisering, säger Kristoffer Joner, en av skådespelarna som också låter meddela att han själv rökt hasch.

Du kan läsa mer i norska Dagsavisen. http://www.dagsavisen.no/kultur/article317484.ece [/quote]

Tycker att det är kul och spännande att våra grannar i norden verkar ha en mer liberal ställning. Man kan ju bara hoppas på att det kommer att smitta av sej! :)
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-19 20:50:47

[quote="squall"]Enda igentliga faran som jag ser är just priset. Priserna måste hamna på en lägre nivå än på vad dom ligger på idag, om vi ska få bukt med den svarta marknaden. [/quote]

Att priset skulle bli högre har jag svårt att tro. CB är väldigt lättodlad, lättskördad och lättkurerad så jag ser inte vf priserna skulle bli högre än svarta priset. Det som är så fiffigt med frihandel (och privatägda företag) är att ägarna ser hur mycket folk som köper, och har kanske lite kunskaper om svarta markaden och dennas prissättning, och kan anpassa sina priser så att de lockar till sig kunder (som då får bud till billigt pris, och lagligt dessutom). Då går svarta markaden snabbt ur buisness.

MVH koral
Herr J
Ganjaman
Inlägg: 2573
Blev medlem: 2007-02-19 1:21:20

Inlägg av Herr J » 2008-05-19 21:36:15

Jag tror inta att svarta marknaden går under.. Smugglas massor med sprit öl,mm Det görs massor med hembränt. Skillnaden är att det blir konkurans satt. Så dom svarta priserna går ner, Eller så börjar kranarna att deala annat..

Det är vad jag tror iaf
Användarvisningsbild
Puffpuff
pass...
Inlägg: 421
Blev medlem: 2007-11-02 1:08:35

Inlägg av Puffpuff » 2008-05-20 0:17:22

Problemet med svarta marknaden när det kommer till CB, är ju att det sponsrar väldigt VÄLDIGT hemska människor i många fall.
Nu snackar vi om dom som kan låta mörda folk och begår våldsbrott på löpande band.
Säger inte att alla som smugglar är av denna natur, men i många fall.
Om vi får chansen att köpa lagligt CB så kommer deras marknad knappast vara lönsam nog längre.
För vem vill beblanda sig med sånna om man kan köpa potent, rent och säkert gräs av en laglig försäljare?

Med tanke på hur billigt det är att producera kommer nog knappast priserna vara allt för höga.
Det som kommer kosta är nog skatten dom lägger på för att sponsra behandling av missbrukare.
Användarvisningsbild
smeagol
Garderobssnille
Inlägg: 998
Blev medlem: 2005-05-23 21:36:42
Ort: Badande i lavan..

Inlägg av smeagol » 2008-05-20 1:03:33

Har tjatat om det förr..och gör det igen! :) Varför fokusera på en "CANNABIS" legalisering så som sverige ser ut idag?
Tror ni själva på att staten öppnar nån slags coffeshops, åker ner till marocko och köper cb av illegalt odlande bönder??

knappast! :D

Det skulle aldrig gå att redovisa på ett vettigt sätt för rsv samt att vi är med i EU, hur skulle alla andra länder ställa sig till att sverige
importerar, säljer, och gör profit på något som är olagligt, formellt sett i dom flesta andra unions länderna?

Nä! som jag tidigare har tjatat om..fokusera på "MARIJUANA", -odling för eget bruk -där tror jag man har en chans!
Detta stimulerar ekonomin i en gråzon, inga kriminella ligor gynnas och tull och polis sparar pengar. Att kämpa för att man får ha sisådär
4 honplantor för eget bruk är -vad jag tror, en mycket större chans till öppning för en legalisering i längden!
Dessutom kommer aldrig ungarna som i dagsläget köper av langare i kontakt med annat då marknaden sinar för att förse
langarfilurerna med annat godis s.a.s för att lura i ungarna det..

Dessutom tror jag de flesta människorna inte tycker/tror att det är speciellt farligt att röka lite blad/blommor från en växt.
Kolla bara attityden i ondskans nation USA -där drar folk ur alla kategorier en joint (med weed) utan att tycka att det är konstigt...


men vad vet vi.....
Me my precious and i...and my sweeeet buds!
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-20 13:42:54

[quote]
Har tjatat om det förr..och gör det igen! Smile Varför fokusera på en "CANNABIS" legalisering så som sverige ser ut idag?
Tror ni själva på att staten öppnar nån slags coffeshops, åker ner till marocko och köper cb av illegalt odlande bönder??

knappast! Very Happy

Det skulle aldrig gå att redovisa på ett vettigt sätt för rsv samt att vi är med i EU, hur skulle alla andra länder ställa sig till att sverige
importerar, säljer, och gör profit på något som är olagligt, formellt sett i dom flesta andra unions länderna? [/quote]

En del av de svarade jag på i början av tråden tycker jag.
Samt att jag förespråkar att sverige ska bygga upp en 100% inhemsk produktion av CB. Hach skulle kunna framställas av någon potent strain av industri hampa, och weedet skulle odlas av entusiasterna, eventuellt kombinerat med viss industriellt odlande, om behovet är större än vad små-odlarna klarar av.

[quote]Grejen är den att jag är van vid att jobba intressepolitiskt inom ett handikappsförbund. Vi har kommigt ortoligt långt de senaste 10 åren, Många av de saker vi hadde på agendan är nu genomförda och självklara. Även fast många avdom som var med å arbetade fram den inte själva riktigt trodde på att vi skulle få igenom det. Handlingplanen är viktig alltså! Den visar "att detta är vi, och vi vill detta efter som det blir mycke bättre då". Samt att menniskor som kommer med en handlingplan, och bra och solida argumet för den tas på mycke större allvar. Det är inte lika lätt att "fnysa" bort os då.

Nu är det en helt annan sak att få till en legalisering, efter som att politikerna måste erkänna att de hadde fel i alla dessa år. Även detta går att bemöta med argumet som: 10% av sevenskar har anvent sej av illigala droger de senast året. Ska vi sätta ca 900 000 i fengelse bara för det? och vad hadde de kostat skattebetalarna isåfall?
[/quote]

Sen så kan vi trycka på detta:
[quote]Problemet med svarta marknaden när det kommer till CB, är ju att det sponsrar väldigt VÄLDIGT hemska människor i många fall.
Nu snackar vi om dom som kan låta mörda folk och begår våldsbrott på löpande band.
Säger inte att alla som smugglar är av denna natur, men i många fall. [/quote]

Vidare så tycker jag att man ska poentera att vi inte ska legalisera för att brukarna ska få det bättre. Utan för att samhället kommer att få buckt med många av dom skapade problem runt droger. Samt att man ska motverka att folk börjar röka genom att ge riktig och saklig information om vad CB gör med dej.

[quote]Nä! som jag tidigare har tjatat om..fokusera på "MARIJUANA", -odling för eget bruk -där tror jag man har en chans!
Detta stimulerar ekonomin i en gråzon, inga kriminella ligor gynnas och tull och polis sparar pengar. Att kämpa för att man får ha sisådär
4 honplantor för eget bruk är -vad jag tror, en mycket större chans till öppning för en legalisering i längden!
Dessutom kommer aldrig ungarna som i dagsläget köper av langare i kontakt med annat då marknaden sinar för att förse
langarfilurerna med annat godis s.a.s för att lura i ungarna det..

Dessutom tror jag de flesta människorna inte tycker/tror att det är speciellt farligt att röka lite blad/blommor från en växt.
Kolla bara attityden i ondskans nation USA -där drar folk ur alla kategorier en joint (med weed) utan att tycka att det är konstigt...
[/quote]

Så det skulle vara lagligt med inhemsk weed, men inte med importerad hach. Är det så du menar?

Misstolka mej inte nu, jag tycker att det kan vara ett bra förlslag, i svenssons ögon kan det se ut som att vi vill ha "öl och vin" medans vi lämnar "spriten" olagligt, om ni hänger med på vad jag menar här

Kom gärna med ett förslag på hur det skulle genomföras.

En fara, som jag ser, tullen skulle forstfarande behöva övervaka våra gränser mot det som kommer utifrån. Eller din modell bygger kanske på att den inhemska produktionen skulle bli så omfattande att behovet för import försvinner?

Vidare så undrar jag om den svenska skatte-kåta staten vill ha en semi-legal dråg i en grå-zon som inte genererar skatte-intäkter. Samtidigt så ser jag faran med en totalt statligt kontrollerad marknad.


[quote]Jag tror inta att svarta marknaden går under.. Smugglas massor med sprit öl,mm Det görs massor med hembränt. Skillnaden är att det blir konkurans satt. Så dom svarta priserna går ner, Eller så börjar kranarna att deala annat..

Det är vad jag tror iaf[/quote]

Anledningen till att det är så lukerativt med svartspriten är ju att dom svenska priserna är aldeles för höga.

Men jag tror endå att man ska minimera den svarta maknaden, efter som att den vita inte sponsrar, imånga fall, grova kriminella netvek vilket den svarta gör.

Tror att det fins många här som har börjat odla endast pga det, inte sant?
Användarvisningsbild
reaper
Lieman
Inlägg: 16773987
Blev medlem: 2004-04-28 17:39:45
Kontakt:

Inlägg av reaper » 2008-05-20 15:08:41

Att läget är mjuukare i USA viste jag, men det hadde inte riktigt sjunkingt in förens jag såg detta nyhets klippet från CBS. Cannabis är en het val frånga i USA! Och detta är landet som uppfann "war on drougs"

Klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=rowhCeH8H08

[edit]
Tilläggad bör nog att klippet bara är en väcka gammalt! :P
Skriv svar